Teknoloji

Elon Musk, OpenAI’a Dava Açtı

Elon Musk, OpenAI’ın kurucuları Sam Altma ve Greg Brockman’a dava açtı. Kar amacı güderek kuruluşun insanlığa yarar sağlama misyonundan saptığını iddia etti. OpenAI’ın, Microsoft ile ortaklık kurarak ticari amaçlarla yapay zeka araştırmaları yaptığını ve ürünleri ticarileştirmeye odaklandığını belirtti.

Elon Musk daha önce OpenAI’a 44 milyar dolar bağışta bulunmuştu. Bu bağış kapsamında, OpenAI’ın teknolojisini halka “özgürce sunma” şartı vardı. Ayrıca Musk yakın zamanda, OpenAI’nin önceliklerindeki değişikliğe yönelik endişelerini dile getirmişti. Bu endişelerinin paylaşmasının ardından, iddialarını yargıya taşıdı. Dava, OpenAI’ın orijinal misyonuna sadık kalmasını sağlamayı ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak geliştirdiği teknolojilerin OpenAI yöneticileri veya Microsoft gibi ortaklar lehine ticarileştirilmesini engellemeyi amaçlıyor.

Musk, OpenAI’nin yönetim kurulundan 2018’de ayrılmıştı. Kendisine teklif edilen hisseyi de prensip gereği reddetmişti. Ayrıca Musk’ın sahibi olduğu X (Twitter), ChatGPT’ye rakip olarak Grok projesini başlattı.

Yorum Yaz