Yazılım

Redis, Özgür Yazılım Lisansından Vazgeçiyor

In-Memory veri tabanı Redis, özgür yazılım lisansı BSD’den vazgeçiyor. Bu lisans değişikliği, Redis’i servis olarak sunan bulut sağlayıcılarının, Redis ile ticari bir anlaşma yapmasını gerektiriyor.

Redis CEO’su Rowan Trollope, bu lisans değişikliğinin nedenin, açık kaynak kodlu yazılıma yaptıkları yatırımı korumak olduğunu açıkladı. Bu lisans değişikliğinin Redis’i açık kaynak olmaktan çıkardığını da kabul etti. Fakat şirketin açık kaynak topluluğuyla çalışmaya devam edeceğini ve herhangi bir şirketin açık kaynak versiyonunu dağıtmasına izin vereceğini de vurguladı.

Lisans değişikliği sonrasında, Redis Stack ve Redis Community Edition tek bir dağıtımda birleştiriliyor. Redis Stack, 2022 yılında bazı popüler modülleri, görselleştirme aracı ve bir istemci SDK’sını bir araya getiren bir dağıtım olarak piyasaya sürülmüştü. BSD lisansı nedeniyle Redis, en son yeniliklerini Redis Core’a dahil edemiyordu. Bu da arama ve sorgulama gibi özelliklerin eksik kalmasına neden oluyordu. Trollope, bu değişikliğin kullanıcılar için karmaşıklığı ortadan kaldıracağını ve Redis’in en son özelliklerini kullanmalarını kolaylaştıracağını savunuyor.

Redis, Speedb’yi Satın Alıyor

Redis, Speedb’yi satın alarak in-memory alanının dışına çıkmayı da hedefliyor. Bu satın alım hamlesiyle, in-memory depolama ile SSD’lerin sunduğu yüksek aktarım hızlarını bir araya getiren yeni çözümler sunmayı planlıyor.

Yorum Yaz